Ecclesial Design

Working with the Catholic Education Office of South Australia we were commissioned to design, document and deliver five new buildings for five separate schools.

The building works consisted of clusters of integrated classrooms; new admin facilities; new information technology resource centre and library; new gymnasium and performing arts centre; new multi-purpose hall and early learning OSHC facility.

Stella Maris

 

 

St Martin de Porres

Bridging, consolidation and growth;

Built in the heart of the school, the new multi-purpose hall and canteen provides a perfect natural connection between the original courtyard heart of the school and the newer western wing that has developed as the school community has grown.

Rather than dividing the campus, the new building becomes a hub connecting the library, canteen, sports courts and class-rooms as well and providing a separate main entrance to the school from the broader community facing the existing church. The building height and scale compliments the existing buildings and allows the internal space to be usable for many junior primary school functions.

St Francis of Assisi

Flexibility, Health and Wellbeing;

Crafted to reflect the unique location of the school with the backdrop of the surrounding hills, the new gymnasium provides a natural interface between the educational hub of the school and the extensive playing fields beyond. The new building incorporates a new school canteen and café area that links both the new gym and the school plaza formed by the building itself.

The building size was determined both by the size of an indoor basketball court but also to comfortably accommodate the entire school population for all weather performances and assemblies.

Flexibility of uses and integrating the building into the existing school fabric were driving factors in the design concept.

St Monica’s

Education, Information, Integration and Technology;

Shared knowledge, shared space and a common love of learning are what is emphasized in the new infill building on this tight metropolitan site.

Nestled between two square two storey blocks of classrooms the new library space connects the school using innovative relationships between the various internal spaces both horizontally and vertically.

A central atrium with curved roof covers the heart of the school while the curved glass facades to the front and rear provide a delicate counterpoint to the hard edged buildings on either side.

Creating a building with a glass front and back provides a visual connection through the school to the playground and further on to the hills beyond enabling the students and staff alike to orientate themselves with the wider built and natural environment, thus putting the educational focus in relationship with the wider world in which we find ourselves. The location of the new building was determined so as to maximize the available play space for the community on a very restrained site without creating a building that divides the school in two.

Our Lady of the Visitation

Strength, presence and reaching out in hope;

Providing a presence for the school and catholic community along this main road was a consideration in identifying and locating the new community hall and classrooms at OLOV primary school.

The building forms a direct connection with the adjacent church providing a common space for both the school and the parish. A large front verandah to ensure the building welcomes these communities to share the space.

The services, amenities and storage zone of the building provides a visual core from which spring two transparent wings that are clothed by the elegant roof structure that hovers over the two wings as outstretched arms over both the new classroom wing and the new multi-purpose hall.

Flexibility of use has enabled the building to become an adaptable asset both today and into the future for the school.